V Kostelci nad Orlicí třídí odpad jinak - barevně

EURO P.R.

V Kostelci nad Orlicí třídí odpad jinak - barevně
Město Kostelec nad Orlicí se dlouhodobě potýkalo s nízkou úrovní a kvalitou systému třídění. Dnes už je tomu jinak. Město se rozhodlo tento problém radikálně řešit a v roce 2010 realizovalo ve spolupráci se společností EKO-KOM tzv. optimalizační projekt. V Kostelci zcela změnili systém sběru a svozu tříděného sběru, vybrali nového dodavatele svozových služeb a rozšířili třídění o komoditu čirého skla. Kostelečtí občané tak nyní mají možnost třídit odpad na pět komodit ? kromě čirého skla jde o papír, plasty, nápojové kartony a barevné sklo. Novinkou jsou také nové celobarevné kontejnery s horním výsypem a víkem pro snadnější vhazování odpadů. Díky těmto opatřením v Kostelci zvýšili množství vytříděných odpadů, snížili náklady na provoz systému a zvýšili tak odměny od společnosti EKO-KOM, a.s. V roce 2010 EKO-KOM pořídil pro město 79 kusů nádob na sběr papíru a skla v hodnotě 416 tisíc korun. Pro letošní rok město ve spolupráci se společností EKO-KOM plánuje pořízení dalších 15 kusů nádob v hodnotě 80 tisíc korun.
?Smyslem těchto změn bylo zlepšit podmínky pro třídění odpadu. Původní nádoby už dosluhovaly, bylo třeba tuto situaci řešit. Důležitým cílem projektu je také úspora prostředků, které město vynakládá na sběr a svoz tříděného sběru?, řekl Tomáš Pešek, regionální manažer společnosti EKOKOM, a.s., která zajišťuje sdružené plnění povinností zpětného odběru a využití odpadu z obalů.
V rámci nového systému jsou kontejnery na plasty a papír vyváženy jednou týdně, v létě se plasty sváží dokonce dvakrát týdně. Kontejnery na sklo se vyprazdňují jednou za měsíc.
?Lidé v Kostelci přijali tyto změny velmi pozitivně. Uvítali jednak zvýšení počtu sběrných nádob o 46 kusů a jednak jejich lepší barevné rozlišení. Uvažujeme ještě o posílení stanovišť o další sběrné nádoby na papír ? pokud se ukáže, že to bude potřeba a finanční prostředky města to dovolí. V jednání je také rozmístění kontejnerů na sběr textilu?, uvedla Marcela Černohorská z Odboru rozvoje a investic v Kostelci nad Orlicí.
Také díky realizaci projektu se město umístilo na 2. místě v krajské soutěži Čistá obec 2010 v kategorii nad 5000 obyvatel, mezi 401 obcemi a městy bez rozlišení počtu obyvatel celkově skončilo na 3. místě. Oproti roku 2009 Kostelec poskočil ve své kategorii o 12 míst (vloni byl na 14. místě) a bez rozlišení kategorií dokonce o 56 míst (celkově se vloni umístil na 59. místě).
Kostelec nad Orlicí má sice nové kontejnery na tříděný odpad, ale návyky v třídění zůstávají stejné. Do žlutého kontejneru na plasty se mohou vhazovat fólie, sáčky, plastové tašky, plastové obaly, kelímky od mléčných výrobků, sešlápnuté PET láhve nebo menší kusy polystyrenu.
Do modrého kontejneru patří pouze papír ? noviny, časopisy, sešity, papírové obaly, knihy bez pevné vazby a cokoliv z lepenky.
Do zeleného kontejneru házejte lahve od vína, alkoholických i nealkoholických nápojů nebo tabulové sklo z oken a dveří.
Do bílého kontejneru patří pouze čiré sklo ? sklenice od marmelád, okurek, kečupů a rozbité skleničky.

Přehled jednotlivých stanovišť kontejnerů v Kostelci nad Orlicí najdete na webových stránkách města www.kostelecno.cz

Další infoRmace o třídění najdete na www.cistykraj.cz a www.jaktridit.cz.

Kontakt:
Tomáš Pešek, regionální manažer EKO-KOM, a.s.
Tel.: 721 562 554, E-mail: pesek@ekokom.cz

Marcela Černohorská, Odbor rozvoje a investic - Kostelec nad Orlicí