Náchod chce zvýšit podíl tříděného odpadu, zaměřil se na spolupráci se školami

EURO P.R.


Množství papíru, plastů a skla, které v loňském roce náchodští odevzdali do barevných kontejnerů, bylo 35,5 kg na jednoho obyvatele. Ve srovnání s čísly za celý Královéhradecký kraj to bylo o dva kilogramy méně. Místní radnice se letos pokusila tento stav změnit a začala s realizací optimalizačního projektu, který je zaměřen na zlepšení podmínek pro třídění odpadů ve městě. Cílem je, aby se výsledky třídění co nejvíce přiblížily krajskému průměru. Důraz přitom klade také na osvětu mezi dětmi a zlepšení podmínek na třídění odpadu ve školách.

V Náchodě se loni průměrně na jednoho obyvatele podařilo vytřídit 16,6 kilogramů papíru, devět kilogramů plastů, téměř deset kilogramů skla a necelého půl kilogramu nápojového kartonu. ?Ve srovnání s podobně velkými městy Královéhradeckého kraje je to méně, přitom vybavenost barevnými kontejnery na tříděný odpad je srovnatelná,? řekl Tomáš Pešek ze společnosti EKO-KOM. ?Letos jsme chtěli v Náchodě zlepšit spolupráci především se školami. V rámci společného projektu s Královéhradeckým krajem ?Čistá obec, čisté město, čistý kraj? mají školy možnost se postupně vybavit koši na sběr papíru, plastů a nápojového kartonu. Město navíc školám poskytlo a zdarma obsluhuje velké modré a žluté kontejnery pro třídění papíru a plastů,? dodal Pešek.

Největšího potíže náchodští zaznamenávají v oblasti třídění papíru. Přitom právě papír tvoří více než třetinu z celkového množství, které se podaří průměrné domácnosti vytřídit. V Náchodě funguje pytlový sběr papíru s měsíčním svozem, po městě je navíc rozmístěno celkem 133 modrých kontejnerů. Tam lidé mohou vhazovat například časopisy, noviny, sešity, krabice, papírové obaly, cokoliv z lepenky, nebo knihy. Do těchto kontejnerů je možné vhazovat i obálky s fóliovými okénky, nevadí ani papír s kancelářskými sponkami, zpracovatelé si s nimi umí poradit. Naopak tam nepatří uhlový, mastný nebo jakkoliv znečištěný papír. Tyto materiály už nelze nadále recyklovat.

Pozitivní je ale celkový pokles produkce směsného komunálního odpadu, kterého bylo loni o téměř 400 tun méně než v roce 2009. ?Díky tomu samozřejmě klesly i celkové náklady na likvidaci komunálního odpadu na zhruba 13,5 milionů korun, což je o více než milion korun méně než v předchozím období,? řekl Libor Hejduk z odboru životního prostředí náchodské radnice. Podíl vytříděného odpadu je však v celkovém vyúčtování velmi důležitý. ?Naše město je zapojeno do systému společnosti EKO-KOM a za každý kilogram papíru nebo plastu získáváme nemalý příspěvek na zajištění této komunální služby. Vedle finančního hlediska je však potřeba zdůraznit i hlavní smysl samotného třídění, protože velkou část separovaného odpadu je možné recyklovat a dál využít,? vysvětlil Hejduk.

Další informace z oblasti odpadového hospodářství v Náchodě najdete na www.mestonachod.cz/mestsky-urad/zivotni-prostredi.
Informace k projektu Čistá obec, čisté město, čistý kraj najdete na www.cistykraj.cz a pro zjištění dalších údajů k obecné problematice třídění odpadu použijte www.jaktridit.cz.

Kontakt:
Tomáš Pešek, regionální manažer EKO-KOM, a.s
Tel.: 721 562 554, Eml.: pesek@ekokom.cz