V Záměli nově třídí bílé sklo, přibudou i kontejnery na papír

EURO P.R.


Možnost třídit odděleně do kontejnerů bílé a barevné sklo mají nyní obyvatelé Záměle. Do konce roku zde také přibudou nové kontejnery na třídění papíru. Obec tak dále zefektivňuje systém svého odpadového hospodářství. Na jeho vylepšení spolupracovala se společností EKO-KOM, a.s., která v České republice zaštiťuje systém zpětného odběru a využití odpadových obalů.

?Obyvatelé obce budou mít nyní možnost třídit kromě plastů, skla a nápojových kartónů i papír. Věříme, že je rozšíření sběrných kontejnerů bude motivovat k tomu, aby třídili lépe a více než dosud. Každý, kdo odpad třídí, pomáhá ke zlepšování prostředí, ve kterém žije. Usnadňuje tím také obci práci v nakládání s odpady,? řekl starosta obce Josef Novotný.

Záměl do konce letošního roku dostane pět nových kontejnerů na třídění papíru a obdržet by měla i dva půlené kontejnery na oddělený sběr bílého a barevného skla. Již nyní v obci stojí sedm kontejnerů, do kterých mohou lidé vhazovat pouze bílé sklo. V Záměli se třídí odpad již více než deset let, obec má k dispozici sedm sběrných míst.

Na papír jsou určené modré kontejnery, recyklovat nejde uhlový, mastný nebo jakkoliv znečištěný papír. Sklo se vhazuje do zeleného nebo bílého kontejneru ? barevné do zeleného, čiré do bílého. Do těchto nádob naopak nepatří keramika a porcelán, dále autoskla, zrcadla, drátované sklo či zlacená a pokovená skla. Vratné zálohované sklo se má vracet zpět do obchodů.

?Tříděním odpadu je důležité, protože se tak do oběhu vrací důležité suroviny. Například papírových obalů je v České republice ročně recyklováno a využito 94 procent. Téměř všechny noviny se vydávají na recyklovaném papíře. Skleněných obalů je ročně v celé republice recyklováno a využito zhruba 73 procent,? řekl Tomáš Pešek, regionální manažer společnosti EKO-KOM, a.s.
Informace k projektu společnosti EKO-KOM, a.s. který je realizován ve spolupráci s Královéhradeckým krajem, je možné najít na internetových stránkách www.cistykraj.cz. Se správným tříděním odpadu může pomoci web www.jaktridit.cz.

Kontakt:
Tomáš Pešek, regionální manažer EKO-KOM, a.s.
Tel.: 721 562 554, E-mail: pesek@ekokom.cz