Lidé v Novém Městě budou moci lépe a pohodlněji třídit odpad

EURO P.R.

Možnost lepšího a efektivnějšího třídění odpadu mají od začátku letošního roku obyvatelé Nového Města nad Metují. Do bílých nádob mohou nově třídit bílé sklo a do červených 360litrových kontejnerů nápojové kartony. Na sběrných místech pak mají i nadále k dispozici nádoby, které jim umožňují třídění papíru, plastů a barevného skla. Na sedmi stáních mohou nadále odkládat do speciálních kontejnerů použité elektrozařízení.

Na vylepšení systému odpadového hospodářství město spolupracovalo se společností EKO-KOM, a.s., která v České republice zaštiťuje systém zpětného odběru a využití odpadových obalů a městu zapůjčila 42 nádob na sběr bílého skla, šest nádob na sběr barevného skla, šest nádob na sběr papíru a tři nádoby pro sběr plastů.

?Podpora rozšíření odděleného sběru a svozu bílého skla patřila k prioritám krajského projektu na třídění a recyklaci odpadu. Oddělené třídění barevného a bílého skla zavedla nově například Dobruška, Kostelec nad Orlicí či Hradec Králové.? řekl Tomáš Pešek, regionální manažer firmy EKO-KOM, a.s.

Sklo se vhazuje do zeleného nebo bílého kontejneru ? barevné do zeleného, čiré do bílého. Do těchto nádob naopak nepatří keramika a porcelán, dále autoskla, zrcadla, drátované sklo či zlacená a pokovená skla. Vratné zálohované sklo se pak má vracet zpět do obchodů.

Informace k projektu společnosti EKO-KOM, a.s. který je realizován ve spolupráci s Královéhradeckým krajem, je možné najít na internetových stránkách www.cistykraj.cz. Se správným tříděním odpadu může pomoci web www.jaktridit.cz.