Sběrných nádob v Novém Městě přibývá

EURO P.R.


Další desítka kontejnerů na tříděný odpad přibyla na území Nového Města nad Metují. Celkem už mohou občané využívat 297 kontejnerů na 53 místech. Společnost EKO-KOM, která na zavádění nádob s městem spolupracuje, bezplatně zapůjčila už celkem 126 kontejnerů určených pro sběr papíru a plastů a od začátku roku 2012 také kontejnery pro sběr bílého a barevného skla a oranžové kontejnery pro sběr nápojových kartonů. Na sedmi místech pak mohou občané najít červené kontejnery na odběr malých elektrozařízení a jeden kontejner na použitý textil a obuv.
Podle vedoucího odboru životního prostředí, Jaroslava Rohulána, patří Nové Město nad Metují v třídění mezi nejúspěšnější města v třídění odpadů z Královéhradeckého kraje. ?V loňském roce jsme v Novém Městě nad Metují vytřídili 270 tun papíru, 125 tun plastů, 5 tun nápojových kartonů, 130 tun skla a 940 tun kovů. Přesto ale i u nás máme ještě v třídění komunálních odpadů rezervy. Týkají se zejména sídlišť panelových domů, kde bývají často kontejnery na směsný komunální odpad plné papíru a plastů,? uvedl Jaroslav Rohulán.
Vytříděný odpad je přitom důležitou součástí příjmů městského rozpočtu. Díky příspěvku 1,5 milionu korun, který město obdrželo za rok 2011 od společnosti EKO-KOM, mohlo celý systém nakládání s tříděným komunálním odpadem dotovat částkou pouhých 150 tisíc korun. Bez spolupráce s EKO-KOMem by tato částka překročila dva milióny korun.
?Nové Město nad Metují patří v třídění na špičku, což dokládají stovky tun vytříděného papíru, plastů, nápojových kartonů, skla i kovů. Stále více jeho obyvatel chápe, že snižovat dopad činnosti člověka na životní prostředí lze nejjednodušeji právě správným tříděním,? řekl Tomáš Pešek, regionální manažer firmy EKO-KOM, která již třináct let podporuje třídění a využití vytříděných odpadů. Náplní činnosti společnosti je spolupráce s kraji, městy a obcemi na provozování celorepublikového systému třídění, recyklace a využití obalového odpadu.
Informace o projektu společnosti EKO-KOM, a.s. je možné najít na internetových stránkách www.cistykraj.cz. Se správným tříděním odpadu pak může pomoci web www.jaktridit.cz.