Praskačka má nové kontejnery na tříděný odpad

EURO P.R.


Obec Praskačka na Královéhradecku zlepšuje podmínky pro třídění odpadů. Na podzim v obci přibylo hned 17 nových kontejnerů. Nově tak má Praskačka celkem 6 stání. S novými stanovišti pro třídění odpadů se mohou občané potkat v místních částech Krásnice, Sedlice, Vlčkovice a Žižkovec.
?Obec Praskačka má systém sběru tříděných odpadů zaveden dlouhodobě. V roce 1994 byla obec vybavena nádobami na sběr plastů a skla se spodním výsypem. Postupem času a zejména se všeobecně platným rozšířením objemu plastových odpadů se kapacita nádob stala nedostatečnou. Proto jsme se v letošním roce obrátili na firmu EKO-KOM, a.s. s požadavkem na doplnění počtu nádob,? vysvětluje situaci v obci starostka Miroslava Součková. Kromě sběru plastů a papíru mohou nově obyvatelé obce třídit zvlášť barevné a bílé sklo. ?Krom toho se dvakrát ročně koná v Základní škole v Praskačce sběr papíru. Dvakrát za rok obec organizuje sběr nebezpečných odpadů a vyřazených elektrospotřebičů (televize, lednice, monitory a další elektro vybavení domácností),? říká Miroslava Součková.
Obec pokročila také ve svozu tzv. ?bioodpadu?. V rámci spolupráce se svazkem ?Mikroregion urbanická brázda? byly díky finančním prostředkům SFŽP pořízeny kontejnery na svoz trávy, zbytků ze zahrad, listí apod. ?Sebrané bioodpady jsou kompostovány na kompostech zemědělských organizací na území svazku,? dodává starostka.
Tomáš Pešek, regionální manažer společnosti EKO-KOM, ocenil kvalitní spolupráci s vedením obce. ?Počet kontejnerů v Praskačce letos vzrostl téměř dvojnásobně. Jsem přesvědčen, že objem odpadu, který obyvatelé Praskačky správně vytřídí, může růst ještě rychleji,? dodal Tomáš Pešek.
Projekt společnosti EKO-KOM, a.s. je realizován ve spolupráci s Královéhradeckým krajem. Informace o něm je možné najít na internetových stránkách www.cistykraj.cz. Se správným tříděním odpadu pak může pomoci web www.jaktridit.cz.