V Novém Bydžově otevírají moderní sběrný dvůr

Euro PR


Nový Bydžov, 8. září 2015 – Moderní a sofistikovaný. Takový je nový sběrný dvůr, který pro své občany otevírá město Nový Bydžov. Radnice i díky sponzorům zařízení zmodernizovala, vybavila novými systémy a rozšířila služby sběrného dvora. Nový Bydžov se tak řadí mezi velmi aktivní města v rámci projektu „Čistá obec, čisté město, čistý kraj“.

Sběrný dvůr, resp. bývalé sběrné suroviny v Novém Bydžově už nevyhovovaly potřebám občanů města a proto se radnice rozhodla požádat o dotaci a zařízení zmodernizovat. „Rozšířili jsme sběr o nebezpečné odpady a vybudovali vhodné podmínky pro načítání pytlů s čárovým kódem, což umožní lepší organizační zajištění sběru,“ prozrazuje Lenka Hlaváčková z Městského úřadu v Novém Bydžově. Přínosem je i kvalitnější sociální zázemí.
Slavnostní otevření je v úterý 8. září v 9:00 hodin a je spojeno s prohlídkou dvora, ale i EKO hrátkami pro děti, kvízy a soutěžemi. V sobotu 12. září se pak od 8:00 do 12:00 hodin uskuteční Den otevřených dveří. Provoz sběrného dvora bude oficiálně zahájen v pondělí 14. září. Nový sběrný dvůr na třídě B. Smetany bude mít otevřeno od pondělí do soboty.

Sběrný dvůr je jedním z klíčových zařízení pro sběr tříděného odpadu. Papíry, plasty nebo sklo může každá domácnost odnést do barevných kontejnerů v blízkosti domova, nebo je vytřídit formou pytlového sběru. Jenže doma vzniká i další odpad, který se běžných kontejnerů nevejde, a potom přichází na řadu otázka Kam s ním? Domácnosti nejčastěji řeší otázku kam s kovovým odpadem, starým nábytkem nebo třeba vysloužilou ledničkou a jiným elektroodpadem. Pak přichází na řadu sběrný dvůr.

Otevření moderního sběrného dvora je v Novém Bydžově jednou z ukázek kvalitní spolupráce kolektivních systémů EKO-KOM, ASEKOL a ELEKTROWIN. Je dalším konkrétním projektem v rámci sběru tříděného odpadu, kterému se město Nový Bydžov aktivně věnuje. Například se každoročně účastní soutěží obcí ve sběru tříděného odpadu o titul „Čistá obec“, kde se ve své kategorii Nový Bydžov umístil na 6. místě, anebo využívá projektu výpůjček sběrných nádob. To vše podporuje projekt „Čistá obec, čisté město, čistý kraj“, jehož cílem je vytváření funkčního a efektivního systému odděleného sběru opadů. Tento projekt, probíhající v Královéhradeckém kraji, navazuje na celostátní kampaň zajišťovanou společností EKO-KOM, a.s. a dalšími partnery projektu. Kampaň Královéhradeckého kraje je realizována ve spolupráci společnosti EKO-KOM, a.s., Krajského úřadu Královéhradeckého kraje, společností ASEKOL a.s., ELEKTROWIN a.s. a Centra investic, rozvoje a inovací.

Více informací o projektu je k dispozici na www.cistykraj.cz.

foto1 foto2 foto3