V Chlumci nad Cidlinou uvažují o dalším zvýšení kapacity sběrné sítě pro tříděný odpad

Euro PR


Ve městě s přibližně pěti a půl tisíci obyvatel mají devatenáct sběrných hnízd. Tento počet se na první pohled jeví jako dostačující, přesto radnice uvažuje o dalším rozšiřování. Možná využije i projektu bezplatných výpůjček sběrných nádob od autorizované obalové společnosti EKO-KOM, a.s. Právě z tohoto projektu už město letos získalo dvacet nových barevných kontejnerů.
Město Chlumec nad Cidlinou z projektu pořídilo po pěti kusech kontejnerů na plasty, papír a bílé i barevné sklo. Účel využití je hned dvojí. „Chceme rozšířit počet sběrných míst na dvacet, k tomu nám poslouží část těchto nových kontejnerů. Ostatní použijeme na výměnu těch stávajících, kdy některé z nádob jsou už na hranici životnosti,“ vysvětluje Pavel Školník, tajemník Městského úřadu v Chlumci nad Cidlinou s tím, že u některých sběrných hnízd město uvažuje i o navýšení jejich kapacity. „Bráno objemově, pak nejvíce třídíme plasty, papír, sklo. Pokud ale množství vytříděného odpadu vezmeme hmotnostně, pak vytřídíme nejvíce papíru,“ dodává ještě Pavel Školník.
Projekt bezplatných výpůjček sběrných nádob obcím zapojeným do systému EKO-KOM byl zahájen už před deseti lety. Je to jedna z forem, jak motivovat občany třídit více odpadů. „Je pravda, že projekt pomůže obcím bez vynaložení finančních nákladů zvýšit kapacitu sběrných míst a provést jejich obnovu. Motivaci občanů třídit odpad můžeme zvýšit například tím, že jim zřídíme nová sběrná místa, která jim budou blíž a že zvýšíme kapacitu stávajících míst tak, aby občan nenacházel plné sběrné nádoby při své snaze uložit odpad do správného kontejneru,“ dodal tajemník úřadu Pavel Školník.
Pro zapojení do projektu musí být obec členem systému EKO-KOM. Pak může požádat o výpůjčku nádob o objemu 1100 litrů s horním výsypem pro sběr papíru a plastů či o sklolaminátové zvony pro sběr bílého a barevného skla. „Nádoby obcím poskytujeme bezplatně na dobu neurčitou. Požadavky obcí konzultujeme i se svozovými firmami, abychom zajistili stoprocentní pokrytí poptávky. Je to projekt, který se za ty dlouhé roky už osvědčil a má své jasné výsledky. Například průměrná docházková vzdálenost ke sběrnému místu je dnes pouhých 99 metrů. Jen v Královéhradeckém kraji už je rozmístěno na 15 tisíc barevných kontejnerů,“ upozornil Ing. Jiří Záliš, regionální manažer EKO-KOM, a.s.
Více informací o projektech EKO-KOM naleznete na www.cistykraj.cz a www.jaktridit.cz.