4. ročník setkání se zástupci obcí a aktérů místního rozvoje Královéhradeckého kraje


Rozvoj obcí a regionů Královéhradeckého kraje byl hlavním tématem pěti workshopů, které se uskutečnily na začátku května 2017 ve všech okresech kraje. Setkání, které v rámci Regionální stálé konference opět pořádala regionální rozvojová agentura Centrum investic, rozvoje a inovací ve spolupráci s Královéhradeckým krajem, Krajskou sítí místních akčních skupin a Sdružením místních samospráv ČR, proběhla v obcích Semechnice (Rychnovsko), Libuň (Jičínsko), Dolní Kalná (Trutnovsko), Hořiněves (Hradecko) a Velké Petrovice (Náchodsko).
Zástupci obcí a další aktéři místního rozvoje byly seznámeni s aktuálními informacemi v oblastech regionálního rozvoje, strategického plánování a dotačních příležitostí. „Podněty přímo z regionu jsou pro nás důležité, je třeba diskutovat nad potřebami obcí a regionů a připravit se včas na další roky, proto se zapojte se do námětů pro poskytovatele dotací na národní i krajské úrovni, identifikujte bariéry čerpání a sdílejte s ostatními svou dobrou i špatnou praxi“ řekl na úvod těchto setkání Bc. Pavel Hečko, radní Královéhradeckého kraje za oblast regionálního rozvoje, evropských grantů, dotací a cestovního ruchu.
Téměř stovka účastníků, z níž významnou část tvořili zástupci obcí a aktérů místního rozvoje, byla seznámena s regionálními disparitami v územním rozvoji Královéhradeckého kraje a s rozvojovými prioritami ve vazbě na program rozvoje kraje. Prezentovány byly také dotace EU, ČR či kraje pro obce a města včetně diskuse nad zaměřením Programu obnovy venkova KHK, ale i aktivita a úspěšnost žadatelů, bariéry čerpání, projektový management a možnosti získávání informací. Součástí každého workshopu bylo představení hostitelské obce.
“Chceme, aby starostové našich obcí měli rychlé a potřebné informace, které pomohou jejich rozvoji. Zejména se samozřejmě jedná o to, kde a na co získat peníze. Chceme však obce informovat nejen o dotačních příležitostech, ale usnadnit jim orientaci v širokém poli regionální politiky EU, státu a kraje. V rámci našich aktivit připravujeme další informační a vzdělávací semináře nebo dotační rozcestník, ale i podporu chytrých řešení pro udržitelný rozvoj a moderní správu obcí a regionů“ uvedla RNDr. Zita Kučerová Ph.D. z Centra investic, rozvoje a inovací.

Veškeré informace včetně prezentací a fotogalerie ze setkání jsou k dispozici na http://www.cirihk.cz/setkani-v-regionech-2017.html

foto1 foto2 foto3 foto4