Lidé v Bydžově třídí s čárovými kódy, mají slevy na odvoz odpadu

EURO P.R.


Čím lépe lidé v Novém Bydžově na Královéhradecku třídí papír, plasty a nápojové kartóny, tím méně pak platí za svoz směsného odpadu. Slouží jim k tomu od loňského dubna nový systém sběru odpadu do pytlů s čárovými kódy. Díky němu se například množství vytříděného papíru ve městě zvýšilo téměř o sto procent. Nový Bydžov zavedl nový systém sběru odpadů ve spolupráci se společností EKO-KOM, a.s., která v České republice zaštiťuje systém zpětného odběru a využití odpadových obalů.
?Obyvatelé města se mohou dobrovolně zaregistrovat a obdrží pak čárový kód, kterým označují pytle s vytříděným sběrem. Systém jsme zavedli od letošního dubna a osvědčil se. Obyvatele motivuje a množství vytříděného odpadu se razantně zvýšilo. Do systému třídění pomocí čárových kódů se zapojilo již na 850 domácností a sebráno bylo více než 16.500 pytlů s vytříděným odpadem,? řekla Milena Žáková, vedoucí oddělení životního prostředí v Novém Bydžově.
Ve městě se ve srovnání s prvním čtvrtletím loňského roku podařilo vytřídit téměř o sto procent více papíru, o 66 procent více plastů a o 85 procent více nápojových kartónů. Lidé dostávají na svoz směsného odpadu slevu 40 haléřů za vytříděné kilo papíru a 1,50 korun za kilo plastu a nápojových kartónů. Již 54 plátců dosáhlo na slevu vyšší než 100 korun.
Odhadem zhruba 90 procent svezených pytlů s odpadem je zapojeno do sběru s čárovými kódy. Nový Bydžov chce pro rok 2012 zachovat sazby za slevu, systém také vyhodnotí a věcnými cenami odmění domácnosti, které nejlépe třídily.
?Čárový kód obsahuje informace o tom, jaký odpad pytel obsahuje. Identifikuje také poplatníka, který potom dostává za každé vytříděné kilo příslušnou slevu. Obyvatelé pouze na pytle s vytříděným odpadem svůj čárový kód nalepí a ve svozový den ho přistaví k popelnici. Systém je efektivní, jednoduchý a pro obyvatele motivující,? doplnil Tomáš Pešek, regionální manažer společnosti EKO-KOM, a.s.
Informace k projektu společnosti EKO-KOM, a.s. který je realizován ve spolupráci s Královéhradeckým krajem, je možné najít na internetových stránkách www.cistykraj.cz. Se správným tříděním odpadu může pomoci web www.jaktridit.cz.