Neobvyklé pexeso RECYPEXAK přineslo dětem z Plotiště vítězství

EURO P.R.


V pátém ročníku soutěže ?Třídíme s Nikitou? zvítězili žáci z Masarykovy základní a Mateřské školy z Hradce Králové - Plotišť. Za výrobu originálního pexesa si toto prvenství a titul ?Čistá škola? si odvezli slavnostního vyhlášení výsledků v královédvorské zoologické zahradě. Soutěž se konala v rámci krajského projektu ?Čistá obec, čisté město, čistý kraj?.

Účelem pátého ročníku soutěže bylo rozvíjet kreativitu, tvůrčí schopnosti i představivost dětí a zároveň také zvýšit jejich zájem o problematiku třídění odpadů. Soutěžním úkolem v letošním roce bylo zejména navrhnout a vyrobit ?Odpadové pexeso?, dvojici kartiček znázorňujících odpad a výrobek, který z něj může být vyroben. S tímto úkolem si nejlépe poradili žáci z Plotišť, kteří byli velmi kreativní a k výrobě nepoužily pouze papír a pastelky, ale také další materiály ? např. mech, kůru a navíc vyrobili také speciální obal pro pexeso. ?S nápadem zúčastnit se soutěže přišly děti. Jsme rukodělným kroužkem a naši členové podobné soutěže vyhledávají. Když přišla nabídka zapojit se do tohoto projektu, děti hned volaly ?Hurá, jdeme do toho!? a okamžitě začaly rozvíjet své nápady. Jsme partička různých věkových kategorií a existujeme už pět let. Do této soutěže jsme se ale přihlásili poprvé,? řekla Soňa Jirková, vedoucí vítězného týmu, který své pexeso pojmenoval RECYPEXAK. Mezi dalšími oceněnými v soutěži se umístili žáci Základní školy a Mateřské školy, Lovčice, kteří doručili a zpracovali nejvíce pexesových dvojic vyrobených z papíru, které nazvali ?Recyklománií v Lovčicích?. Věcné ceny si také odvezli školáci ze Základní školy K. J. Erbena a Mateřské školy Korálka Miletín, kteří se v soutěži umístili nejen díky zpracovanému pexesu ?RECY ? PEXO?, ale především díky vysokým znalostem z oblasti třídění a recyklace odpadů a výborně vyplněnému formuláři, který byl druhou částí soutěže. Do formuláře měly všechny soutěžní týmy zapsat co největší množství odpadů produkovaných ve škole a správně je přiřadit do skupiny tříděného odpadu.
Vítězný tým získal možnost strávit celé dva dny v ZOO ve Dvoře Králové nad Labem a také věcné ceny. Do letošního ročníku soutěže Třídíme s Nikitou se přihlásilo 15 škol, které předložily dvacet projektů. Na jejich realizaci se podílelo více než 200 dětí.
?O vítězi a oceněných rozhodovala komise, která hodnotila zejména počet správně uvedených dvojic pexesa, nápad a kreativitu, také grafické a estetické zpracování pexesa. V druhém úkolu rozhodoval počet správně uvedených a zařazených druhů odpadů do předložených formulářů. Výsledky z obou úkolů se pak sčítaly,? popsal systém hodnocení Tomáš Pešek, regionální manažer společnosti EKO-KOM, a.s., která v kraji organizuje a propaguje systém třídění odpadů a je partnerem projektu ?Čistá obec, čisté město, čistý kraj?. Zároveň dodal, že všechny zúčastněné školy automaticky získaly 200 bodů do celorepublikového školního projektu Recyklohraní.
?Každoroční zájem o soutěž svědčí o tom, že děti chtějí a mají k třídění a recyklaci odpadů co říci. Často to jsou oni, kdo dbá o třídění odpadů více než my, dospělí. Vítám každou iniciativu, která děti povzbudí v dalším jejich rozvíjení a vzdělávání, protože jen oni mohou své rodiče ?donutit? třídit doma odpad. A to je v dnešní době, kdy jsou všude kolem nás tuny plastových, kartonových a dalších odpadů, velmi důležité,? řekl radní Královéhradeckého kraje zodpovědný za oblast životního prostředí a zemědělství Ing. Jan Tippner.
Mezi partnery a organizátory soutěže ?Třídíme s Nikitou? patří ZOO Dvůr Králové, Královéhradecký kraj, společnost EKO-KOM, a.s., dále ASEKOL s.r.o., Elektrowin, a.s. a Centrum evropského projektování.
Více informací k soutěži Třídíme s Nikitou a k projektu ?Čistá obec, čisté město, čistý kraj? najdete na www.cistykraj.cz.

Kontakt:
Tomáš Pešek, regionální manažer EKO-KOM, a.s
Tel.: 721 562 554, E-mail: pesek@ekokom.cz