V Novém Bydžově přibylo kontejnerů na tříděný odpad

EURO P.R.


Třídění odpadu se stává samozřejmostí pro stále více lidí. Tomu, aby vytříděných plastů, skla, papíru a dalších odpadů přibývalo, pomáhá i co nejhustší síť sběrných míst. Kontejnerů letos na podzim přibylo i v Novém Bydžově. Město s více než sedmi tisíci obyvateli se v současné době může pochlubit rovnou stovkou nádob na 24 stanovištích.
Nejvíc je ve městě žlutých kontejnerů na plasty a papír. Ve městě je ale možné třídit zvlášť také barevné a bílé sklo a desítka červených kontejnerů slouží ke sběru drobného elektra. Stanoviště jsou rozmístěná rovnoměrně po celém městě. Hnízda lze najít například u vlakového nádraží, na křižovatce 1. Máje a Chudonic, v ulici Julia Fučíka, ve Skochovicích u obchodu, u křižovatky na Husově třídě a na řadě dalších míst. ?Máme 24 stanovišť, před měsícem nám bylo dodáno 5 modrých kontejnerů a 5 žlutých kontejnerů, kterými jsme nahradili původní kontejnery, které již dosloužily. Od společnosti EKO-KOM jsme také zapůjčili šest bílých kontejnerů pro sběr čirého skla,? uvedla Lenka Hlaváčková z odboru životního prostředí. Podle ní občané ve městě třídí dobře. Problémy jsou se dvěma stanovišti na tříděný sběr. ?S těmito místy je dlouhodobá potíž. Jsou to stanoviště, které nejsou tak na očích. Ráno firma kontejnery vyprázdní, a stanoviště uklidí a odpoledne už je tam nepořádek,? popisuje existující problém Lenka Hlaváčková s tím, že jinak je třídění ve městě na velmi dobré úrovni.
Kontejnery na tříděný odpad městu zdarma zapůjčuje společnost EKO-KOM, a.s. Její regionální manažer Tomáš Pešek uvedl, že spolupráce s Novým Bydžovem úspěšně probíhá už řadu let. ?Před několika lety jsme spolupracovali při zavádění pytlového sběru. Ten je vhodným doplňkem rozšiřujícím stávající sběr do kontejnerů. V roce 2011 byl systém vylepšen o čárové kódy,? řekl Tomáš Pešek. Díky kódům lze sledovat, kolik která domácnost vytřídila, což je hlavní kritérium pro výši získané slevy na poplatku za odpady. Do systému pytlového sběru je v současnosti zapojeno už 1111 domácností.
Objem odevzdaného odpadu a svou slevu mohou jednotlivé domácnosti sledovat na stránkách města www.novybydzov.cz nebo přímo na městském úřadu. O projektu společnosti EKO-KOM se pak lze dozvědět víc z webových stránek www.cistykraj.cz.