Kontejnerů přibývá. A s nimi i vytříděného odpadu

EURO P.R.


Efektivnější a snadnější třídění odpadu. To je hlavní cíl rozmísťování nových barevných kontejnerů v českých městech a obcích. Právě dobrá dostupnost sběrných míst totiž přispívá k tomu, aby jednotlivé domácnosti správným tříděním pomáhali životnímu prostředí. Zlepšovat podmínky pro třídění odpadů se daří také v Kostelci nad Orlicí.
Že má zvyšování počtu nádob na území města svůj význam, potvrzuje fakt, že se do systému třídění zapojuje stále více domácností. ?Občané už si na barevné kontejnery zvykli a dokonce se mnozí i ptají, kde je mohou najít a zda by nebylo možné navýšit jejich počet,? potvrzuje zájem o třídění Marcela Černohorská z odboru rozvoje a investic města Kostelec nad Orlicí. Zároveň ale dodává, že existují problémy, které je nutné dále řešit. ?Tím největším, který v souvislosti s tříděním řešíme, je nepořádek kolem kontejnerů. Musíme neustále uklízet odpadky poházené na stanovištích,? říká Černohorská s tím, že problematické je někdy také nalezení vhodného místa pro kontejnery.

Sběrných míst je přitom na území města už 37. Třídí se kromě plastů a papíru také zvlášť barevné a bílé sklo. Kontejnery na všechny tyto odpady obyvatelé města najdou například v ulici Čermákova na sídlišti U Váhy, v ulici Rudé armády, u odborného učiliště v ulici Havlíčkova, za prodejnou Zuzka v ulici Proškova a na desítkách dalších míst. K původnímu počtu 170 kontejnerů v nedávné době přibyla další pětice nádob. Bezplatně je městu poskytla společnost EKO-KOM, která na podpoře třídění odpadů spolupracuje s městem už řadu let. A spolupráce je oboustranně vnímána jako úspěšná. ?Spolupráce s firmou EKO-KOM je na velmi dobré úrovni. Pokud máme nějaký požadavek, daří se ho vyřídit velmi rychle,? pochvaluje si Marcela Černohorská.
Také regionální manažer společnosti EKO-KOM Tomáš Pešek potvrdil, že se v Kostelci nad Orlicí daří úspěšně zlepšovat systém třídění. ?Postupně navyšujeme počty kontejnerů ve městě. Naposledy jsme městu bezplatně předali pět modrých kontejnerů na papír a já předpokládám, že tím rozšiřování sběrné sítě v Kostelci nekončí,? uvedl Tomáš Pešek.
Informace k projektu společnosti EKO-KOM, a.s. který je realizován ve spolupráci s Královéhradeckým krajem, je možné najít na internetových stránkách www.cistykraj.cz. Se správným tříděním odpadu může pomoci web www.jaktridit.cz.