Police nad Metují získala další kontejnery na tříděný odpad

EURO P.R.


Už jedenáct let spolupracuje město Police nad Metují se společností EKO-KOM. Jeden ze stěžejních bodů této spolupráce je i zavádění nových sběrných nádob na tříděný odpad. Zatímco v roce 2001 mělo město na patnácti stanovištích celkem 38 kontejnerů na sklo a plasty, dnes i díky EKO-KOMu lze ve městě najít na 33 místech celkem 111 nádob na plasty, papír, čiré a barevné sklo. Poslední bezplatná výpůjčka přinesla na podzim městu čtyři nové kontejnery na sklo.

Kontejnery dnes občané najdou po celém městě. Několik jich stojí na sídlištním parkovišti, v ulici Smetanova, na parkovišti v ulici Bělská, na ploše pod Havlatkou a na řadě dalších míst. Podle Jana Troutnara, vedoucího odboru investic, majetku a životního prostředí, zapůjčila společnost EKO-KOM až dosud městu 31 kontejnerů. ?Díky tomu došlo k výraznějšímu rozšíření kapacity pro sběr papíru a především k zavedení odděleného třídění čirého a barevného skla. Napomohlo to i ke zlepšení vzhledu sběrných míst, neboť mohly být vyřazeny dosluhující méně vzhledné a málo kapacitní plechové nádoby,? uvádí Troutnar. Spolupráci s EKO-KOMem si přitom pochvaluje a zmiňuje i další společné aktivity, jako je vydání informačního letáku nebo finanční podporu ze strany společnosti, která městu pokrývá zhruba 75 procent provozních nákladů spojených s tříděním. To vše podle něj obyvatelé města vnímají. ?Občané si na třídění již zvykli a množství vytříděných odpadů nepatrně stoupá. Většina z nich si už dnes uvědomuje, že třídění je potřebné, že přináší společné snížení odpadových nákladů a třídění si spojuje s EKO-KOMem.?

Obyvatele Police nad Metují chválí i regionální manažer společnosti EKO-KOM, Tomáš Pešek. ?Dokladem úspěšnosti v třídění i zisk titulu Čistá obec 2011,? míní. ?Jde o soutěž, kterou naše společnost každoročně pořádá společně s Královéhradeckým krajem. Police nad Metují zvítězila v kategorii 500 ? 5000 obyvatel. Z toho je patrné, město nebere třídění a jeho význam pro životní prostředí na lehkou váhu.? Finanční odměnu, kterou město za vítězství získalo, prý podle Jana Troutnara použije na další úpravu některých sběrných míst. ?Úpravy navážou na vydláždění cca poloviny sběrných míst provedené před dvěma lety, za finanční podpory kraje. Měly by napomoci lépe začlenit sběrná místa do městského prostoru a občanům zpříjemnit třídění,? dodává Troutnar. Trend zvyšování objemu vytříděného odpadu by tak podle všeho mohl pokračovat i v dalších letech.

Informace k projektu společnosti EKO-KOM, a.s. který je realizován ve spolupráci s Královéhradeckým krajem, je možné najít na internetových stránkách www.cistykraj.cz. Se správným tříděním odpadu může pomoci web www.jaktridit.cz.