Soutěž ASEKOL - graffiti kontejnery

ASEKOL a.s.


Hradec Králové získá další umělecký originál

Graffiti kontejner poslouží dobré věci


Společnost ASEKOL zabývající se sběrem vysloužilého elektra se rozhodla spojit osvětu s uměním a pod hlavičkou projektu „Umění třídit“ vytvořila 14 kontejnerů obohacených o graffiti design, které nyní umisťuje do krajských měst. V Hradci Králové byl přitom prototyp designového kontejneru instalován na zkoušku již předminulý rok.
Na uměleckých a zároveň funkčních instalacích zpodobnili výtvarníci a sprejeři pod vedením Nikoly Vavrouse (Khomy) daná města a jejich dominanty. O grafický návrh a zpracování královehradeckého kontejneru se postaral umělec Dalibor Krch (MAX). 28. 8. byl i se závěrečným antigraffiti postřikem slavnostně umístěn nový graffiti kontejner, který stojí na třídě Karla IV. nedaleko kina Bio Central.

Neziskově hospodařící společnost ASEKOL, která je provozovatelem nejhustší veřejně dostupné sítě sběrných míst, se rozhodla projektem Umění třídit vypořádat hned s několika problémy. „Chtěli jsme netradičně upozornit na potřebu třídit vysloužilé elektro a zároveň naše kontejnery ochránit před vandaly,“ vysvětluje Karel Krejsa, ředitel systému ASEKOL,
a dodává: „Uvědomujeme si svou přítomnost ve veřejném prostoru, která nemusí být vždy vnímána pozitivně, a proto jsme se rozhodli propojit účel s uměním, tedy zachovat dostupnost červených kontejnerů a přizpůsobit je místu, kde se nacházejí. S ohledem na zkušenosti ze zahraničí funguje street art velmi dobře i jako preventivní prvek proti vandalům, což jsme si mohli ověřit již na prototypu, který byl umístěn v Hradci Králové v předminulém a v Pardubicích v minulém roce. Pozitivně vnímáme také kultivaci veřejného prostoru originálními uměleckými prvky, které navíc znázorňují osobitého tvůrčího ducha krajského města Hradec Králové,“ doplňuje Krejsa.

O návrhy a realizaci maleb se postarali přední čeští výtvarníci a streetartoví umělci, které vedl Nikola Vavrous (Khoma). Kontejner pro Hradec Králové znázorňuje Boba a Bobka, kterým při odnosu elektroodpadu spěchají na pomoc Pat a Mat. Ti tropí zmatek a ruší fotbalového maskota od hry na kočku a myš. Vše je navíc kompozičně doplněno hradeckými "lízátky". Za grafickým návrhem i ztvárněním stojí výtvarník a ilustrátor Dalibor Krch (MAX). Ten propůjčil svůj komiksový rukopis mimo jiné etiketám piva známého tuzemského minipivovaru CLOCK, přebalům hudebních alb kapel jako Urban Robot, High Purity, Pop Killers nebo Brünnfield. „K práci na projektu jsem se dostal přes kamaráda Khomu, se kterým rád spolupracuju, takže nebylo o čem přemýšlet! Pro mě je bonus, že jsem se skrze pět návrhů, které jsem realizoval, dozvěděl zase něco nového o krajích a jejich krajských městech. Navíc třídění odpadů je u nás, řekl bych, už národní sport, tak proč si to neudělat alespoň na pár kontejnerech hezčí,“ doplňuje Krch, který se postaral kromě královehradeckého i o liberecký, pražský, kladenský a jihlavský kontejner.

Na výtvarných návrzích a realizaci se kromě Khomy a MAXe podílel i Ivan Svárovský (Yvans), Michal Filák (Prorok), Jan Gruml (Slakinglizard), Nelli Plevová (Vanelli) a Oto Vehovský (Phormel). Umělci se po vytvoření návrhů na několik dní sešli v Roudnici nad Labem ve společnosti MEVA, kde se červené kontejnery vyrábějí a repasují. Jednotlivé nástřiky trvaly necelé dva týdny a malby byly doplněny i o antigraffiti nátěr, pro který se společnost ASEKOL rozhodla především z úcty k uměleckým dílům, ve která se kontejnery proměnily.

Po umístění kontejnerů, které bude probíhat v druhé polovině srpna, spustí ASEKOL hlasovací soutěž o nejoblíbenější kontejner. V soutěži budou moci obyvatelé celé České republiky vyhrát pro své město finanční dar ve výši 100 000,- Kč, který by měl být následně použit na environmentální či CSR aktivity v dané lokalitě. Všichni soutěžící si navíc každý týden zahrají o hodnotné ceny. „Obce a města každý rok motivujeme v rámci soutěže Aktivní obec k osvětě a informování občanů o nutnosti sběru vysloužilého elektra, kdy obce a města s největším počtem vysbíraného elektra na osobu odměňujeme. Věříme, že originálně pomalované kontejnery v rámci projektu Umění třídit osvětě ještě více pomohou a také nás přiblíží občanům daných měst,“ konstatuje regionální manažer kolektivního systému ASEKOL Karel Vítek. Soutěž, ve které mohou vyhrát města i jednotlivci bude spuštěna 2. září 2019 na webových stránkách www.umenitridit.cz, kde se můžete o projektu dozvědět více.


ASEKOL a.s. je neziskově hospodařící společnost, která od roku 2005 provozuje kolektivní systém zpětného odběru elektrozařízení. Na základě zápisu vedeného u Ministerstva životního prostředí ČR zajišťuje zpětný odběr elektrozařízení ve všech oblastech, např. výpočetní, telekomunikační a kancelářské techniky, spotřební elektroniky, elektrických nástrojů, nářadí, hraček a vybavení pro volný čas a sport, přístrojů pro monitorování a kontrolu a výdejních automatů (skupiny 1–6). ASEKOL má uzavřeny smlouvy o zřízení míst zpětného odběru s více než 4 300 městy a obcemi a 3 000 opravnami a prodejnami elektro. Další tisíce sběrných míst vznikly díky vývoji a instalaci různých druhů kontejnerů na drobná elektrozařízení. Provozovaných více než 17 000 sběrných míst zajišťuje společnosti ASEKOL nejhustší veřejně dostupnou sběrnou síť vysloužilých elektrozařízení ze všech kolektivních systémů v ČR i v Evropě. ASEKOL za svoji společenskou odpovědnost získal prestižní národní ocenění TOP odpovědná firma. Zároveň byl za své aktivity oceněn prestižní cenou Ruban d’Honneur neboli „Stuhou cti“ v soutěži European Business Awards (EBA) v kategorii Environmentální a udržitelný rozvoj.

Kontakt
Mediální servis: Karolina Žampachová, e-mail: karolina@saurusmedia.cz , tel.: +420 732 541 449, www.saurusmedia.cz

Více informací o soutěži a dalších projektech lze naleznete na:

www.umenitridit.cz
www.facebook.com/asekol
www.instagram.com/a_s_e_k_o_l

foto1 foto2