1000. kontejner na tříděný odpad získal Kostelec nad Orlicí

M.C.O.M.


V rámci krajské kampaně na podporu separace komunálního odpadu "Čistá obec, čisté město, čistý kraj" Krajský úřad v letošním roce rozdá městům a obcím Královéhradeckého kraje 212 kontejnerů na třídění odpadu. O v pořadí tisící kontejner zažádal Kostelec nad Orlicí.
V současné době probíhá předávání smluv a kontejnerů, které byly zakoupeny z rozpočtu letošního projektu, mezi krajem, společností EKO-KOM, a.s. a příslušným městem nebo obcí. Celkem bude osmatřiceti obcím z Královéhradeckého kraje předáno 212 kontejnerů. Z toho 61 na papír, 31 na barevné sklo, 101 na bílé sklo a 19 na sběr plastů.
Projekt nádob probíhá v Královéhradeckém kraji již třetím rokem. Kostelec nad Orlicí získal za tuto dobu celkem 34 kontejnerů na tříděný odpad. "Letos jsme žádali o dvacet kontejnerů na bílé sklo, protože zavedení odděleného sběru bílého a barevného skla vidíme jako jedinou cestu k udržení stálého odbytu této suroviny," řekla nám starostka Kostelce nad Orlicí ing. Ivana Červinková. "K otázce odpadů a životního prostředí se naše město vždy chovalo zodpovědně, proto budeme i v dalších letech pokračovat v nakupování kontejnerů, abychom zahustili sběrnou síť a navíc rozšíříme třídění odpadů o nápojové kartony," dodala ing. Červinková.
"Jsem velice rád, že se krajský projekt setkává s tak kladným ohlasem ze strany měst a obcí. Je to nástroj, jak napomoci ke zlepšení třídění odpadů. Tisíc kontejnerů rozmístěných v průběhu uplynulých tří let v Královéhradeckém kraji představuje zhruba jeden a půl milionu kilogramů vytříděného odpadu na víc každý rok, což považuji za významné," řekl MUDr. Jiří Vambera, člen Rady Královéhradeckého kraje s gescí za životní prostředí a zemědělství.